Dit project werd ontwikkeld omdat uit ervaringen van Vluchtelingenwerk Zaanstreek-Waterland en uit eerdere onderzoeken bleek dat het voor vluchtelingen niet makkelijk was (en is) om maatschappelijk en/of economisch te participeren in onze samenleving. In het handboek Handboek Meedoen Ontwikkelen Oriënteren Doorstromen (MOOD) wordt een nieuwe methode beschreven ter vergroting van de economische en maatschappelijke participatie van vluchtelingen. Deze methode is ontwikkeld in en door Wereldwerk aan de Zaan, een project van SVAZ, gesitueerd in de gemeente Zaanstad.

De methode is ingezet met een groep vluchtelingen die in Nederland geen of nauwelijks werkervaring hebben opgedaan. Daarbij komt dat zij in een voor hen vreemd land zijn komen wonen met een andere cultuur. Wat betreft vaardigheden, kwaliteiten en opvattingen over (werk)waarden moeten vluchtelingen in Nederland over het algemeen met een blanco CV beginnen. Zo kan een advocaat uit Irak zijn beroep in Nederland niet uitoefenen, omdat zijn diploma’s in Nederland niet geldig zijn. Hierdoor kan hij zijn vaardigheden, kwaliteiten en ervaring niet toepassen en kan hij zich daar ook niet meer op profileren. Daarom kan niet zonder meer worden uitgaan van eerder opgedane vaardigheden, kwaliteiten en ervaring om mensen naar werk toe te leiden dan wel te bemiddelen. Het vraagt om een andere aanpak wat betreft (re-)integratie op de arbeidsmarkt en loopbaanbemiddeling. 

Via de methode MOOD worden participatietrajecten ‘op maat’ gesteld voor een groep vluchtelingen waarbij aan de start van het project sprake was van een afhankelijk of geïsoleerd bestaan. Dankzij de inzet van MOOD is de economische en maatschappelijke participatie van deze vluchtelingen vergroot en hebben zij hun eigen krachten en vaardigheden (verder) ontwikkeld.

Een initiatief van

Maecenas faucibus mollis interdum. Curabitur blandit tempus porttitor. Nullam id dolor id nibh ultricies vehicula ut id elit. Praesent commodo cursus magna, vel scelerisque nisl consectetur et. Nullam id dolor id nibh ultricies vehicula ut id elit.

Over NSvP

De NSvP is een onafhankelijke stichting en vermogensfonds, en zet zich in voor een menswaardige toekomst van werk. Wij ontwikkelen, delen en verspreiden kennis op het gebied van mens, werk en organisatie. We stellen de vraag hoe de arbeidsmarkt van morgen eruit ziet en wat dat vraagt van de talentontwikkeling van jongeren en werkenden. 

Rijnkade 88
6811 HD Arnhem
info@nsvp.nl
026 - 44 57 800

 

Vind ons op Facebook
Volg ons