Aanvrager

Marlies Ott

Krimpende budgetten zijn vaak de oorzaak van nieuwe regels in de verzorging en een stijgende werkdruk. Hoe groter de instellingen hoe verder de bestuurders afstaan van het dagelijkse werk. Marlies Ott, programmamanager bij het CMDz, Erasmus Centrum voor management development in de zorg, deed onderzoek naar de rol van bestuurder als werkgever.

Hoe helpen zij hun medewerkers om goede zorg te leveren? Om dat te achterhalen interviewde Ott bestuurders en verzorgenden in de ouderenzorg. Ze onderzocht de invloed van onder meer werkdruk, mogelijkheden voor scholing, leiderschap, inspraak en cultuur. Ott concludeert dat verzorgenden en management vaak tegenover elkaar staan in de discussies over kosten en de kwaliteit van de zorg. Dat is eigenlijk niet nodig, want veel bestuurders vinden zelf ook dat de zorg tekort schiet. De bestuurder zou zichzelf van tijd tot tijd ook buiten het systeem moeten kunnen plaatsen en stelling durven nemen voor wat maatschappelijk gezien nodig is, ook als dit op de korte termijn tegen het belang van de organisatie is. De ontwikkeling van professioneel leiderschap, vooral voor leidinggevenden op het laagste niveau, is een andere belangrijke uitdaging voor bestuurders, stelt Ott. Deze leidinggevenden spelen een grote rol bij de motivatie van verzorgenden en verdienen veel meer ondersteuning.

Meer informatie

Dr. Marlies Ott en Drs. Maartje Derks
iBMG
Erasmus Universiteit
Burg. Oudlaan 50
Postbus 1738
3000 DR Rotterdam
Tel: 010-4088554 of 06-41129114
ott@bmg.eur.nl

Het boek Bestuurders als werkgever – een verkenning in de ouderenzorg door Marlies Ott is te bestellen. Stuur een mailtje naar info@erasmuscmdz.nl. Het boek kost € 10,00.

Onderwerpen

Over NSvP

De NSvP is een onafhankelijke stichting en vermogensfonds, en zet zich in voor een menswaardige toekomst van werk. Wij ontwikkelen, delen en verspreiden kennis op het gebied van mens, werk en organisatie. We stellen de vraag hoe de arbeidsmarkt van morgen eruit ziet en wat dat vraagt van de talentontwikkeling van jongeren en werkenden. 

Rijnkade 88
6811 HD Arnhem
info@nsvp.nl
026 - 44 57 800

 

Vind ons op Facebook
Volg ons