Training Sociale Vaardigheden VMBO

vmbo leerling gesprek

JINC zorgt ervoor dat leerlingen op jonge leeftijd kennismaken met het bedrijfsleven. In allerlei projecten ervaren ze wat voor beroepen er zijn en leren ze vaardigheden die ze nodig hebben op de arbeidsmarkt. Jaarlijks worden hiermee ruim 12.000 basisschool- en vmbo-leerlingen van 8 tot 16 jaar bereikt. Het doel: een juiste studiekeuze, minder kans op schooluitval en beter zicht op werk. Met financiële steun van de NSvP wordt de training Sociale Vaardigheden verder ontwikkeld en overgedragen aan het onderwijs.

Hoe maak je contact met collega’s als je voor het eerst stage loopt? Hoe vertel je de baas dat je niet de hele dag de vloer wilt vegen? Leerlingen van het Calvijn met Junior College en het Montessori College Oost zijn begonnen aan een intensieve training Sociale Vaardigheden. Vrijwilligers van Albert Heijn, Stadsbank van Lening, Altra Jeugdzorg, Hospira Healthcare, Kinki Kappers, Hestia Kinderopvang, Adecco en ABN AMRO komen naar de klas om de oefensituaties levensecht te maken.

Aan de hand van concrete praktijkvoorbeelden leren de jongeren vaardigheden als vragen stellen, iets bespreekbaar maken, opkomen voor hun mening en omgaan met kritiek. Doel van de training is het zelfvertrouwen van jongeren vergroten. Hierdoor durven zij problemen of situaties tijdens hun stage of bijbaan sneller én beter bespreekbaar te maken. Annemieke Spaan (Hospira Healthcare): ”Toen we begonnen met het rollenspel waren er vier leerlingen, de rest kwam later binnendruppelen. Hadden we meteen een goede aanleiding om het over ‘op tijd komen’ te hebben.”

De training wordt gegeven aan de hand van de Goldstein methodiek door een enthousiaste docent of mentor die daarvoor speciaal door JINC wordt opgeleid. Om de training zo levensecht mogelijk te maken, krijgt iedere groep een eigen werkgever. Ruben Stefels (Kinki Kappers): “Het was fantastisch om te zien dat die ietwat recalcitrante pubers van het begin, aan het eind een daverende en serieuze eindpresentatie voor me hielden.” Ook de leerlingen waren enthousiast. Sarah: “Ik heb geleerd om oogcontact te houden als ik in een belangrijk gesprek ben.”

 

Bron: www.jinc-amsterdam.nl

Bijlage

Thema's

Onderwerpen

Reageren

Over NSvP

De NSvP maakt zich hard voor een menswaardige toekomst van werk. We stellen de vraag hoe de arbeidsmarkt van morgen eruit ziet en onderzoeken hoe werk zodanig kan worden ingericht dat het bijdraagt aan de menselijke waarden en behoeften. We zijn een onafhankelijke stichting. We financieren als vermogensfonds innovatieve projecten op het snijvlak van mens, werk en organisatie.

Rijnkade 88
6811 HD Arnhem
info@nsvp.nl
026 - 44 57 800

 

Vind ons op Facebook
Volg ons