Prof. dr. Aukje Nauta volgde op 15 oktober 2010 Annelies van Vianen op als bijzonder hoogleraar voor de leerstoel van de NSvP aan de Universiteit van Amsterdam. Haar leeropdracht heet employablity in werkrelaties. De komende vijf jaar gaat ze op zoek naar nieuwe methoden om de traditionele relatie tussen baas en medewerker te vernieuwen. Werknemers zijn altijd ondergeschikt geweest aan de werkgever. Maar in de moderne, snelle kenniseconomie blijkt het opeens heel handig als die ondergeschikte van weleer, meedenkt en initiatief neemt. Dat vraagt een cultuuromslag in leiderschap, maar ook in de houding van veel medewerkers zelf. Hoe breng je de noodzakelijke verandering tot stand? 

Lees hier het interview over de leerstoel activiteiten van Aukje Nauta in 2013.

Lees hier het interview over de leerstoel activiteiten van Aukje Nauta in 2014.

Lees alle artikelen over de NSvP-Leerstoel

Aukje Nauta, bijzonder hoogleraar NSvP

Aukje Nauta (1967) is naast hoogleraar ook adviseur en eigenaar van het bedrijf Factor Vijf. Ze adviseert bedrijven op het gebied van loopbaanbeleid, arbeidsrelaties en employability. Per 1 april 2012  is zij benoemd als kroonlid van de SER, een van de belangrijkste adviesorganen van de regering. Nauta promoveerde in 1996 aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) op een onderzoek naar conflicthantering in organisaties. Ze werkte daarna als postdoc en universitair docent bij de Faculteit Bedrijfskunde van de RUG. Vanaf 2000 combineerde zij haar wetenschappelijke werk met de functie van praktijkgericht onderzoeker en adviseur bij TNO Arbeid en later als senior HR Consultant bij Randstad HR Solutions. Zij was tot voor kort bijzonder hoogleraar sociaal- en organisatiepsychologische aspecten van prosociaal gedrag op de Van der Gaag Leerstoel.

Onderwerpen

Over NSvP

De NSvP is een onafhankelijke stichting en vermogensfonds, en zet zich in voor een menswaardige toekomst van werk. Wij ontwikkelen, delen en verspreiden kennis op het gebied van mens, werk en organisatie. We stellen de vraag hoe de arbeidsmarkt van morgen eruit ziet en wat dat vraagt van de talentontwikkeling van jongeren en werkenden. 

Rijnkade 88
6811 HD Arnhem
info@nsvp.nl
026 - 44 57 800

 

Vind ons op Facebook
Volg ons