SER: Meer buitenlandse studenten binden

Internationaal talent werven en binden is belangrijk voor de welvaart, de economie en het hoger onderwijs, zo opent het persbericht van de SER over het ontwerpadvies 'Make it in the Netherlands!'. "Meer gezamenlijke inspanningen zijn nodig van bedrijven, overheids- en non-profitorganisaties, onderwijsinstellingen en de overheid om buitenlandse studenten binnen te halen en te behouden.

De leerstoelhouder ‘Employability in Werkrelaties’ in 2013

Aukje Nauta was van 2010 tot 2016 NSvP-leerstoelhouder ‘Employability in Werkrelaties’. In 2013 vertelde zij het volgende:

Meestribbelen en nieuw (re)organiseren

meestribbelen

Jaap Peters, organisatieactivist, partner bij DeLimes Nieuw Organiseren en auteur van diverse bekende boeken zoals Het Rijnland Boekje (2009), Bij welke reorganisatie werk jij? (2009), Intensieve Menshouderij (2004), en Nieuw Europees Organiseren (2011) laat zijn licht schijnen op de vele reorganisaties die de crisis met zich meebrengt. Wat is meestribbelen? Hoe kom je samen tot veranderingen? Is Nieuw Organiseren en Het Nieuwe Werken wel zo nieuw? Of leven we in een Tussentijd en gaan we gewoon terug naar voor de industriële revolutie?

Iedereen aan het flexibele werk

“Het onderscheid tussen losse en vaste banen moet verdwijnen. Maak werk voor iedereen gedeeltelijk flexibel. Daardoor gaan mensen meer bewegen en wordt de arbeidsmarkt vlot getrokken.” Dat schrijft bijzonder hoogleraar voor de NSvP-leerstoel Aukje Nauta in een artikel op www.socialevraagstukken.nl

Juist oudere werknemers willen maatwerk

‘We denken altijd dat alleen de generatie Y ‘anders’ wil werken, maar het zijn juist de ouderen die op zoek zijn naar maatwerk. Zij laten zich niet meer zo gemakkelijk in een keurslijf van een organisatie drukken.’Dat stelt Aukje Nauta, bijzonder hoogleraar Employablity in werkrelaties aan de UvA. ‘Juist de babyboomers en generatie X zoeken naar mogelijkheden het werk zo in te richten dat het precies bij hen past.’

Werkzame arbeidsrelaties voor een werkzame arbeidsmarkt

Leiderschap en dialoog vormen de belangrijkste fundamenten voor duurzame inzetbaarheid van (oudere) werknemers. Hoe geef je dat vorm in de praktijk? En wat werkt er echt?
In 2012 organiseerde het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een aan dit thema gewijd congres, waarvoor een bundel uit met daarin een aantal toegankelijke wetenschappelijke artikelen over het thema duurzame inzetbaarheid uitkwam.

Leerstoel

Prof. dr. Aukje Nauta volgde op 15 oktober 2010 Annelies van Vianen op als bijzonder hoogleraar voor de leerstoel van de NSvP aan de Universiteit van Amsterdam. Haar leeropdracht heet employablity in werkrelaties. De komende vijf jaar gaat ze op zoek naar nieuwe methoden om de traditionele relatie tussen baas en medewerker te vernieuwen. Werknemers zijn altijd ondergeschikt geweest aan de werkgever. Maar in de moderne, snelle kenniseconomie blijkt het opeens heel handig als die ondergeschikte van weleer, meedenkt en initiatief neemt.

Beste keus: werknemers met goed professioneel netwerk

Je zoekt op interim-basis een communicatie-adviseur, een software ontwikkelaar of een nieuw hoofd HRM? Waar let je dan op, bij het scannen van de cv’s? Wat was de vorige baan of opdracht? Hoe hoog is het tarief of het salaris? Prima, maar verdiep je óók in de manier waarop iemand omgaat met zijn professionele netwerk.

 

Nieuwe arbeidsrelaties: terug naar vroeger

Werk maken van inzetbaarheid is dé troef voor wie in deze turbulente tijden overeind wil blijven op de arbeidsmarkt. ‘We praten er al jaren over, maar doen er veel te weinig aan’, stelt Aukje Nauta, bijzonder hoogleraar Employability in Werkrelaties aan de UvA en partner bij Factor Vijf.

Symposium Tango op de werkvloer: terugblik en foto’s

Op 21 juni vond in de Koningszaal in Artis het symposium Tango op de werkvloer plaats. De conferentie stond in het in het teken van de feestelijke presentatie van het gelijknamige boek dat Aukje Nauta in opdracht van de NSvP heeft geschreven.

Over NSvP

De NSvP is een onafhankelijke stichting en vermogensfonds, en zet zich in voor een menswaardige toekomst van werk. Wij ontwikkelen, delen en verspreiden kennis op het gebied van mens, werk en organisatie. We stellen de vraag hoe de arbeidsmarkt van morgen eruit ziet en wat dat vraagt van de talentontwikkeling van jongeren en werkenden. 

Rijnkade 88
6811 HD Arnhem
info@nsvp.nl
026 - 44 57 800

 

Vind ons op Facebook
Volg ons