Lenig denken: een 'must' in een snel veranderende kennismaatschappij

geit aan een touw

Een geit zit vast aan een touw van 2 meter. Toch doet hij zich tegoed aan de graspollen die 3 meter verderop groeien. Hoe kan dit? Een lastig op te lossen vraag, want ons brein is gewend in vaste patronen te denken. In een kenniseconomie wordt lenig denken steeds belangrijker: het vraagt loslaten van gebaande paden, vragen stellen bij de bestaande gang van zaken en zoeken naar verbetering en vernieuwing.

Lummelen of flow?

Kunt u de naam van Csikszentmihalyi onthouden? Ik wel, want achterop sommige van zijn boeken staat de Amerikaanse uitspraak vermeld: ‘chick-SENT-me-high’. Deze psycholoog is bekend geworden door het begrip ‘flow’: een gevoel waarbij de tijd voorbijvliegt en we helemaal opgaan in onze activiteiten.

Over NSvP

De NSvP is een onafhankelijke stichting en vermogensfonds, en zet zich in voor een menswaardige toekomst van werk. Wij ontwikkelen, delen en verspreiden kennis op het gebied van mens, werk en organisatie. We stellen de vraag hoe de arbeidsmarkt van morgen eruit ziet en wat dat vraagt van de talentontwikkeling van jongeren en werkenden. 

Rijnkade 88
6811 HD Arnhem
info@nsvp.nl
026 - 44 57 800

 

Vind ons op Facebook
Volg ons