Manager, stuur niet op ontwikkeling. Professionals doen het zelf!

Wij Nederlanders zijn net Duitsers. We mogen alles graag tot in de puntjes regelen en we laten liefst zo min mogelijk aan het toeval over.

Alles goed geregeld. Rust. Regelmaat. Saai.

Maar ook: weinig motiverend. Gevolg hiervan is dat professionals weinig initiatief nemen. Waardoor organisaties de ontwikkelingen in de buitenwereld maar nauwelijks kunnen bijbenen.

Een voorbeeld uit mijn omgeving: mijn schoonvader werkt in het basisonderwijs. Daar komt steeds meer sturing vanuit de overheid. Voor iedere leerling moet er een onderwijsplan klaarliggen, voor het geval de inspecteur langs komt. Die plannen schrijven zich niet zelf, dus er blijft steeds minder tijd over voor het echte werk: het onderwijzen en inspireren van leerlingen. En de impliciete boodschap uit Den Haag is: toon maar eens aan dat je een goede leerkracht bent. Want wij vertrouwen je niet. In Den Haag lijkt alles nu steeds meer onder controle. Maar levert deze sturing gemotiveerdere – en dus betere - docenten op?

Wat zou er gebeuren als we elkaar eens meer de ruimte zouden geven om eigen verantwoordelijkheid op te pakken? Spannend natuurlijk, maar veel leuker, motiverender en daardoor effectiever.

Eenzelfde controledwang zie je ook bij persoonlijke ontwikkeling. Persoonlijke ontwikkelingsplannen worden maar al te vaak gebruikt als een sturingsinstrument. Ik ben zelf eens gepusht om een bepaalde cursus te volgen. Je raad het al: ik heb er nooit meer iets mee gedaan en hij staat niet eens meer op mijn CV.

Maar hoe moet het dan wel? Hoe stuur je op ontwikkeling?

Dat is de verkeerde vraag. Professionals weten zelf uitstekend wat ze nodig hebben voor hun eigen ontwikkeling. Dus de vraag is hoe je ze zo goed mogelijk kunt ondersteunen. Dat begint bij het geven van ruimte en loslaten. Als je mensen hun eigen verantwoordelijkheid geeft en vervolgens even een stapje terug neemt, dan gebeurt er wat moois.

Mijn ervaringen met Deell hebben mij laten inzien dat je een ongelofelijke energie losmaakt, en een professionele boost aan je organisatie geeft als je professionals zelf hun persoonlijke ontwikkeling laat organiseren. Mensen kruipen uit hun schulp, verborgen kennis wordt zichtbaar en er worden nieuwe nuttige connecties gelegd.

Dus laten we in Nederland wat minder Duits worden. Laat lekker los!

Edo Plantinga is oprichter van Deell, een kennisdeelplatform waarmee professionals hun talenten kunnen etaleren via korte workshops. 
Deell maakt energie los in organisaties, brengt professionals met elkaar in verbinding en maakt verborgen kennis zichtbaar. 

 

Welke invloed heeft loslaten op professionele ontwikkeling?

Dat was de vraag die centraal stond in het symposium 'Professionals doen het zelf! Over professionele ontwikkeling van onderop.' op 29 januari 2015. Via drie praktijkvoorbeelden wisselden we ervaringen uit. We deelden wat werkt om professionals het beste uit zichzelf te laten halen. Wat dit vervolgens oplevert voor de organisatie. En wat er gebeurt als je professionals faciliteert en niet probeert te sturen. Wat zijn de kansen en de uitdagingen?

Symposium-programma in het kort:

* Serious Ambtenaar deelt de tips & trucs
* Ontdek verborgen kennis en energie in organisaties. 7 lessen van Deell
* Zelf verantwoordelijk voor je ontwikkeling: power 2 The Crowd

Lees hier meer over het volledige programma.

 

Thema's

Onderwerpen

Reageren

Over NSvP

De NSvP is een onafhankelijke stichting en vermogensfonds, en zet zich in voor een menswaardige toekomst van werk. Wij ontwikkelen, delen en verspreiden kennis op het gebied van mens, werk en organisatie. We stellen de vraag hoe de arbeidsmarkt van morgen eruit ziet en wat dat vraagt van de talentontwikkeling van jongeren en werkenden. 

Rijnkade 88
6811 HD Arnhem
info@nsvp.nl
026 - 44 57 800

 

Vind ons op Facebook
Volg ons