De sterke cultuur op de werkvloer is een belangrijk en positief aspect voor medewerkers in de ouderensector. De manier waarop de vrouwen samenwerken, elkaar ondersteunen en hun onderlinge solidariteit, maken dat zij het zware werk volhouden.

De zorg krijgt te maken met blijvende en oplopende personeelstekorten. Daarom is het interessant te weten wat bestuurders kunnen doen om medewerkers te behouden en voldoende personeel te werven. En daarnaast wat zij kunnen doen om hun medewerkers te helpen om goede zorg te leveren. Marlies Ott concludeerde dat een sterke cultuur een belangrijk bindmiddel is. Ott onderzocht de invloed van bestuurders op onder meer werkdruk, mogelijkheden voor scholing, leiderschap, inspraak en cultuur en schreef er een boek over dat onlangs verscheen: Bestuurders als werkgever. Het ontbreken van een cultuur waarin verzorgenden elkaar steunen, is één van de belangrijkste redenen om te vertrekken bij een organisatie.

Opleidingsniveau gedaald
Het wordt steeds moeilijker de kwaliteit van de zorg op peil te houden. Het tekort aan verzorgenden is in sommige regio´s al voelbaar. Op korte termijn zijn er daarnaast forse bezuinigingen op de AWBZ te verwachten. En het opleidingsniveau was de afgelopen jaren al flink gedaald als gevolg van eerdere bezuinigingen. Ott: ´In het verleden waren er nog medewerkers met een hbo opleiding direct betrokken bij de verpleeghuiszorg, maar die zijn er steeds minder. Zelfs leidinggevenden hebben vaak een mbo-achtergrond. Ik verwacht dan ook dat er een tweedeling komt tussen de AWBZ- en privaatgefinancierde zorg. De beter opgeleide verzorgenden zullen kiezen voor de private sector omdat de werkomstandigheden daar beter zullen zijn.’

Bestuurders ontevreden
Bestuurders die Ott voor haar onderzoek sprak, gaan verschillend met de personeelsproblemen om. ‘Hoe meer ervaring, hoe langer een instelling al bestaat, hoe beter een bestuur in staat is om met de beschikbare mensen zorg te leveren die aan hun kwaliteitseisen voldoet.’ Desondanks zijn veel bestuurders niet gelukkig met het kwaliteitsniveau waarop de zorg nu wordt verleend en ze vrezen verdere achteruitgang. Uit haar eigen en ander onderzoek blijkt dat de schaalgrootte van een instelling bepalend is voor de mate waarin goede zorg verleend kan worden. Ott: ´De ideale grootte van een instelling is waarschijnlijk tussen de 1500 tot 2500 medewerkers. Dan weet de bestuurder nog wat er op de werkvloer speelt. Daarnaast blijkt dat waar vrouwelijke bestuurders werken, bewoners en verzorgenden tevredener zijn. Maar dat kan ook samenhangen met het feit dat zij juist bij de middelgrote instellingen aan het roer staan. In ieder geval is aandacht nodig voor de interne organisatie en de eigen medewerkers en mag een volgende fusie niet alle aandacht opeisen.´

Marlies Ott is programmamanager bij het CMDz, Erasmus Centrum voor management development in de zorg. Haar boek Bestuurders als werkgever – een verkenning in de ouderenzorg kwam tot stand met steun van de NSvP. Het is te bestellen door een mailtje te sturen naar info@erasmuscentrumzorgbestuur.nl. Het boek kost € 10,00. Te bestellen via: http://www.erasmuscentrumzorgbestuur.nl/sites.php?fb=fb_ctlg&mmid=5&id=1...

Lees hier de collumns die Maries Ott schreef voor Zorgvisie

Thema's

Onderwerpen

Reageren

Over NSvP

De NSvP is een onafhankelijke stichting en vermogensfonds, en zet zich in voor een menswaardige toekomst van werk. Wij ontwikkelen, delen en verspreiden kennis op het gebied van mens, werk en organisatie. We stellen de vraag hoe de arbeidsmarkt van morgen eruit ziet en wat dat vraagt van de talentontwikkeling van jongeren en werkenden. 

Rijnkade 88
6811 HD Arnhem
info@nsvp.nl
026 - 44 57 800

 

Vind ons op Facebook
Volg ons