tijd voor bewoners

Gabriëlle Verbeek schreef het artikel 'Tijd maken voor de bewoners' over een onderzoek naar tijdsbeleving van bewoners in het kader van het door de NSvP gesubsidieerde project 'Tijd voor beroepspraktijk' dat door Artemea werd uitgevoerd. De Tijdwijzer Zorg, het werkboek waarmee teams actief hun werkdruk kunnen verminderen is inmiddels digitaal beschikbaar.

Tijdsbeleving
Ouderen in het verzorgingshuis hebben er nogal eens last van dat zij gehaast geholpen worden. Zij hebben de neiging om zich daarbij neer te leggen omdat ze niet lastig gevonden willen worden.In verzorgingshuis Wijndaelercentrum is onderzocht welke tijdsbeleving bewoners hebben en wat hun wensen zijn als het gaat om zorgtijd. Er zijn bewoners die behoefte hebben aan zorg op specifieke tijdstippen. Andere bewoners willen graag hun zorgen en emoties kwijt als een verzorgende bij hen langs komt. Onderbrekingen in de zorg zoals telefoontjes maken dit moeilijk. Medewerkers zijn in staat om de onderbrekingen tijdens de ochtendzorg terug te brengen tot echte calamiteiten, waardoor er meer rust komt in hun eigen houding als zij bij bewoners werken.

Steun van management en organisatie
Teams in de zorg hebben hiervoor wel nodig dat hun management en organisatie achter hen staat. In het artikel wordt beschreven hoe cliëntenraden een positieve bijdrage kunnen leveren door met hoger management in gesprek te gaan, als er vanuit de achterban signalen komen dat er te gehaast wordt gewerkt bij bewoners.

Lees het hele artikel 'Tijd maken voor de bewoner' van Gabriëlle Verbeek in Zorg en Zeggenschap, uitgave 18, zomer 2012. 

Lees ook:

Gabriëlle Verbeek is zelfstandig consultant, meewerkend onderzoeker in de zorg en oprichter van Artemea, bureau voor vraagsturing en innovatie in de zorg. Zij schreef ook 'Zorg: een kwestie van tijd', Gabriëlle Verbeek, ISBN: 9789035233256. Verkrijgbaar via Elsevier Gezondheidszorg, tel. 0314-358358.

Bijlage

Thema's

Onderwerpen

Reageren

Over NSvP

De NSvP is een onafhankelijke stichting en vermogensfonds, en zet zich in voor een menswaardige toekomst van werk. Wij ontwikkelen, delen en verspreiden kennis op het gebied van mens, werk en organisatie. We stellen de vraag hoe de arbeidsmarkt van morgen eruit ziet en wat dat vraagt van de talentontwikkeling van jongeren en werkenden. 

Rijnkade 88
6811 HD Arnhem
info@nsvp.nl
026 - 44 57 800

 

Vind ons op Facebook
Volg ons