Vooruitkijken doet langer doorwerken

Ouderen die anticiperen op veranderingen in het bedrijf en in hun vakgebied gaan later met pensioen dan werknemers die dat niet doen. Dat blijkt uit onderzoek dat Renze van Vuuren deed voor zijn masterscriptie voor de studie Arbeids- en Organisatiepsychologie (Universiteit Utrecht). Van Vuuren onderzocht welke factoren er voor zorgen dat sommige werkenden op hun 63ste stoppen met werken en anderen pas met 65. Van Vuuren keek met name naar employability. Daarbij keek hij vooral naar de waarneming daarvan van de ouderen zelf.

Vijf factoren blijken van belang bij employability*:

  • Beroepsexpertise: hoe werknemers omgaan met kennis en vaardigheden;
  • Anticipatie en optimalisatie: in hoeverre bereidt men zich voor op veranderingen in of buiten de organisatie;
  • Persoonlijke flexibiliteit: hoe ga je om met veranderingen op korte termijn (zoals nieuwe software/collega’s);
  • Organisatiegevoel: in hoeverre neemt men deel aan subgroepen in het bedrijf;
  • Balans: bijvoorbeeld tussen werk en privé.

Vooruitkijken
Uit het onderzoek van Van Vuuren blijkt dat vooral de tweede factor belangrijk is: ‘Hoe meer mensen bezig zijn met de toekomstige veranderingen in het werk- en beroepsveld, hoe langer ze door willen blijven werken. Je kunt je daar ook wel iets bij voorstellen: iemand die 30 jaar in dezelfde functie werkt en werkloos raakt, heeft het moeilijker dan iemand die steeds heeft gewisseld van functie.’

Lees het hele artikel over dit onderzoek op P&O Actueel.

Thema's

Onderwerpen

Reageren

Over NSvP

De NSvP maakt zich hard voor een menswaardige toekomst van werk. We stellen de vraag hoe de arbeidsmarkt van morgen eruit ziet en onderzoeken hoe werk zodanig kan worden ingericht dat het bijdraagt aan de menselijke waarden en behoeften. We zijn een onafhankelijke stichting. We financieren als vermogensfonds innovatieve projecten op het snijvlak van mens, werk en organisatie.

Rijnkade 88
6811 HD Arnhem
info@nsvp.nl
026 - 44 57 800

 

Vind ons op Facebook
Volg ons