Creativiteit: arbeidsmarkt-skill van de toekomst

Creativiteit krijg je niet voor niets

Het eureka-moment tijdens de afwas, dat briljante idee voor die miljoenendeal uit de brainstorm, de succesvolle song die de liedjesschrijver opeens uit zijn mouw schudt. Maar ontstaat creativiteit, oftewel een origineel en bruikbaar idee of oplossing, wel zo spontaan? Carsten de Dreu en Daniel Sligte schreven het boek Creativiteit krijg je niet voor niets. De titel suggereert al dat creatieve ideeën niet zomaar uit de lucht komen vallen.
 

Creativiteit, een belangrijke 21st century skill

Creativiteit is niet alleen het maken van een liedje of een schilderij, of het bedenken van een briljant business-idee. In het dagelijks leven, thuis en vooral op ons werk, speelt creativiteit een steeds grotere rol. De vraag aan organisaties is steeds vaker om beter in te spelen op innovatie en veranderingen in de markt; bedrijven willen steeds meer 'agile' worden. Daar heb je als organisatie creatieve mensen bij nodig die actief meedenken in ontwikkelingen.
Ook omdat de verwachting is dat we in de toekomst steeds vaker inhoudelijk van beroep zullen moeten veranderen omdat bepaalde soorten werk simpelweg zullen verdwijnen, worden de zogenaamde hogere cognitieve vaardigheden steeds belangrijker. En die vaardigheden, zoals creativiteit, zijn niet sec aangeboren, je kunt ze ontwikkelen. En daar ligt ook een belangrijke taak voor het onderwijs.
 

Creativiteit krijg je niet voor niets

De NSvP vindt creativiteit ook een relevante toekomstvaardigheid voor op de arbeidsmarkt en gaf daarom twee onderzoekers de opdracht om wetenschappelijk onderzoek over creativiteit handzaam en toegankelijk te presenteren. Carsten de Dreu en Daniel Sligte zetten de onderzoeken op een rij, combineerden dat met hun kennis over en ervaring met creativiteit op de werkvloer en schreven er een bijzonder toegankelijk boek over: Creativiteit krijg je niet voor niets. Over de psychologie van creativiteit in wetenschap en werk.

 

Creatief op het werk

Om deze kennis te delen en professionals te inspireren, posten we in de komende periode elke dinsdag op Facebook een bruikbare tip, handige weetje of inspirerende frase uit het boek over creativiteit. Dus zet een wekkertje om niks te missen!

 

 

 

 

Reageren

Over NSvP

De NSvP is een onafhankelijk vermogensfonds, dat zich inzet voor een menswaardige toekomst van werk. Wij stellen de vraag hoe de arbeidsmarkt van morgen er uit ziet en wat dat vraagt van de talent-ontwikkeling van jongeren en werkenden.

Rijnkade 88
6811 HD Arnhem
info@nsvp.nl
026 - 44 57 800

logo footer

Vind ons op Facebook
Volg ons