Het is heel erg om je baan te verliezen, het is het afgelopen jaar velen overkomen. Ila Kasem, bestuurslid NSvP en managing partner Van de Bunt Adviseurs sprak met velen van hen. Hij zag voorbeelden van mensen bij wie daar iets goeds uit voortkwam. Mensen die op zoek gingen naar wat ze écht wilden. Dat inspireerde hem.

Heft in eigen hand
‘We hebben de crisis niet in de hand maar wel de manier waarop we ermee omgaan. Veel mensen hebben de afgelopen tijd hun baan verloren. Dan worden ze in hun bestaanszekerheid geraakt. Voor ieder die dit overkomt is dat uiteraard een pijnlijke zaak maar mensen die hiermee geconfronteerd worden, gaan er verschillend mee om. Het afgelopen jaar voelde ik me geïnspireerd door mensen die zo’n gebeurtenis aangrijpen om op zoek te gaan naar wat ze echt willen. Ik sprak veel mensen wiens baan op de tocht stond en die het heft in eigen hand namen en voor zichzelf begonnen. Sommigen deden dat individueel: ze zochten uit waar ze goed in waren, bedachten hoe ze zich konden profileren en gingen als zzp’er aan de slag. Maar ik heb ook samenwerkingsverbanden zien ontstaan, soms losse, soms vastere.

Sommigen moesten weg, anderen stapten meer vrijwillig uit hun baan, maar allen besloten vervolgens iets te gaan doen wat beter bij hun past.’

Anders trainen in een collectief
‘Zo sprak ik met een collectief van trainers. Ze waren verbonden geweest aan verschillende trainingsbureaus en ze werkten nu samen aan een nieuwe propositie waarin ze niet het standaard aanbod wilden bieden maar zich nadrukkelijk op de ontwikkeling van mensen wilden gaan richten. Trainingen die ingingen op de persoonlijke drijfveren, waarin gezocht werd naar de kracht en kwaliteiten van mensen. Binnen deze groep kwam een mooie energie vrij.’

Scheermesjes-innovatie
‘Of een groep ondernemende jongens die besloten voor zichzelf te beginnen, ze zeiden de meest fantastische banen op, ze hadden namelijk een goed idee. De scheermesjesmarkt wordt gedomineerd door een of twee partijen wereldwijd, de prijzen die voor de mesjes gevraagd worden zijn exorbitant en de service is slecht. In de winkel kun je mesjes niet zo uit het rek pakken maar zitten ze achter slot en grendel. Daarnaast krijg je de verpakking niet open, en vergeet je vaak bijtijds nieuwe te halen. Deze jongens wisten dat dat beter kan en ze zijn een online bedrijf gestart waar je je kunt abonneren op scheermesjes. Ze zijn niet duur maar wel van goede kwaliteit.En nu werken ze niet meer voor een baas maar richten hun werk precies zo in als ze het zelf willen. Ze hebben bijvoorbeeld samenwerking gezocht met een sociale werkplaats. Ik heb dit op meerdere plekken zien gebeuren. Ik heb daarnaast ook veel gezien dat mensen noodgedwongen kiezen voor het eigen ondernemerschap. Maar dan ontstaat niet die energie die je bij de eerste groep wel ziet.’

Perspectief: niet pessimistisch blijven maar zelfbewust en proactief zijn
‘Mijn grootste zorg op het gebied van mens en werk is dat we pessimistisch blijven en dat we vooral bezig blijven met: hoe laten we mensen afvloeien? Hoe bouwen we af? Ik hoop dat de focus meer komt te liggen op: hoe krijgen we mensen in hun kracht? Hoe stimuleren we hen in hun ontwikkeling? Dat kan ook als organisaties moeten afslanken. Want het gaat om de vraag: hoe krijgen we voor de mensen en voor de organisatie op lange termijn weer perspectief?Ik hoop dat voor organisaties, voor individuele werknemers maar ook voor een niveau hoger:  de overheid. Want de overheid is ook defensief en gericht op de korte termijn. De regering zou er bijvoorbeeld voor moeten zorgen dat het zzp-schap een volwaardige manier van werken is, met de regelingen die ervoor nodig zijn. Zodat mensen niet helemaal in het diepe hoeven te springen maar dat er een kleine mate van zekerheid is.

Laten we uit het defensieve stappen en proberen dit om te buigen naar een meer zelfbewuste, proactieve en inspirerende inzet. Dat is niet makkelijk, maar het kan. Dat heb ik het afgelopen jaar gezien en ik hoop daar komend jaar nog veel meer voorbeelden van tegen te komen.’

Thema's

Reacties

Mooi verhaal, ik heb dezelfde ervaring. In Haarlem hebben wij ruim een jaar geleden een netwerk opgezet voor werkzoekende 45-plussers, waar ik er zelf ook een van ben. Het netwerk is inmiddels uitgegroeid tot een club van 100 personen. Ik zie dat veel mensen hun ontslag ook zien als een kans om eindelijk te doen wat ze echt leuk vinden. Nu nog een verdienmodel erbij vinden...Ik ben bezig aan een boek over mijn ervaringen.

Reageren

Over NSvP

De NSvP is een onafhankelijk vermogensfonds, dat zich inzet voor een menswaardige toekomst van werk. Wij stellen de vraag hoe de arbeidsmarkt van morgen er uit ziet en wat dat vraagt van de talent-ontwikkeling van jongeren en werkenden.

Rijnkade 88
6811 HD Arnhem
info@nsvp.nl
026 - 44 57 800

logo footer

Vind ons op Facebook
Volg ons