Naar een menswaardige toekomst van werk

Organisaties raken steeds meer losgezogen van basale behoeften van mensen. Hoe richten we de toekomst van werk zo in, dat basale menselijke behoeften optimaal tot hun recht komen? Dit artikel, gepubliceerd in G&O, is tevens een reactie op Matthijs Bals visie op de huidige uitgangspunten van A&O-psychologisch onderzoek.

 

De Omkering
Naar een menswaardige toekomst van werk

In dit artikel beargumenteren Aukje Nauta, Sonia Sjollema en Siebren Houtman dat organisaties steeds meer losgezogen raken van basale behoeften van mensen. Daarom pleiten we voor een omkering: een beweging die het werk aanpast aan de mens – in plaats van de mens aan het werk. Hoe richten we de toekomst van werk zo in, dat basale menselijke behoeften optimaal tot hun recht komen?
Dit artikel, gepubliceerd in Gedrag Organisatie nr. 2 2016, is gebaseerd op whitepaper De Omkering en is tevens een reactie op Matthijs Bals visie op de huidige uitgangspunten van A&O-psychologisch onderzoek, waarover Bal in een eerder uitgave van G&O schreef.

Bijlage

Thema's

Onderwerpen

Reageren

Over NSvP

De NSvP is een onafhankelijke stichting en vermogensfonds, en zet zich in voor een menswaardige toekomst van werk. Wij ontwikkelen, delen en verspreiden kennis op het gebied van mens, werk en organisatie. We stellen de vraag hoe de arbeidsmarkt van morgen eruit ziet en wat dat vraagt van de talentontwikkeling van jongeren en werkenden. 

Rijnkade 88
6811 HD Arnhem
info@nsvp.nl
026 - 44 57 800

 

Vind ons op Facebook
Volg ons