Flex en zeker? Op zoek naar de optimale mix
De flexibele schil in bedrijven groeit. Organisaties willen flexibel organiseren. Een groeiende groep professionals kiest voor zelfstandig ondernemerschap. Hoe zien werkenden en werkgevers hun samenwerking in de toekomst? Wat is voor hen de ideale mix tussen vast en flexibel?

Locatie: Centraal Museum, De Tuinzaal, Nicolaasdwarsstraat 14, 3512 XH Utrecht (dit is niet de ingang van het museum)
Datum: 6 maart 2015 van 14.00 - 17.00 uur (zaal open vanaf 13.30)
Routebeschrijving: klik hier voor looproute vanaf station, klik hier voor actuele routebeschrijving/parkeren (Let op: Parkeer garage Springweg is niet via de Mariaplaats te bereiken, maar via de Lange Smeestraat!) 

Inschrijven: klik hier voor inschrijfformulier

Op 6 maart organiseert de NSvP – innovatief in werk in samenwerking met de Universiteit van Tilburg/ People Management Center een interactieve conferentie over de arbeidsrelatie van de toekomst. Studenten, werkenden, HR-professionals en onderzoekers gaan met elkaar op zoek naar de optimale mix tussen vast en flexibel en de achterliggende vragen en dilemma’s. Welke verwachtingen hebben jongeren ten aanzien van hun toekomstige werkrelaties? Wat kunnen en willen zij zelf regelen? En op welke gebieden willen/kunnen bedrijven ondersteunen in hun HR beleid? Wat zijn de behoeften en verwachtingen van organisaties? Wat is in de ogen van de verschillende partijen goed werkgeverschap en goed opdrachtgeverschap?

Programma:

  • Discussie op voeten: positiebepaling deelnemers: kies je ideale werkrelatie.
  • Inleidingen van Marjolein ten Hoonte (directeur arbeidsmarkt en MVO bij Randstadgroep Nederland), Charissa Freese (Universiteit van Tilburg) en Hugo Jan Ruts (Zipconomie) 
  • Dialoog onder leiding van gespreksleiders aan dialoogtafels met een divers gezelschap van studenten, werkenden, professionals, HR-managers en wetenschappers.
  • Uitreiking David van Lennep Scriptieprijs door de jury bestaande uit Carsten de Dreu, Marise Born en Bernard Nijstad.

Op  6 maart 2015 reikt de NSvP in het Centraal Museum Utrecht  de David van Lennep Scriptieprijs uit voor de drie beste master theses op het gebied van arbeid, beroep en organisatie.

De David van Lennep Scriptieprijs is één van de manieren waarop de NSvP bijdraagt aan de innovatie op het terrein van de arbeids- en organisatiepsychologie. Jaarlijks worden op dit onderzoeksterrein ongeveer 150 master theses geschreven. Alleen de beste worden door de universiteiten genomineerd voor de David van Lennep scriptieprijs. De drie prijswinnaars ontvangen ieder een bedrag van €3.500 als aanmoediging om op de ingeslagen weg door te gaan. De sectie van de universiteit die de student heeft begeleid krijgt €1.500.

Bijlage

Thema's

Onderwerpen

Reacties

waar kan ik me inschrijven voor deze conferentie?

Beste Marcel, Het online inschrijfformulier is nog in de maak. Stuur even een mailtje met je gegevens naar info@nsvp.nl dan zetten we je meteen bovenaan de deelnemerslijst.

Reageren

Over NSvP

De NSvP is een onafhankelijk vermogensfonds, dat zich inzet voor een menswaardige toekomst van werk. Wij stellen de vraag hoe de arbeidsmarkt van morgen er uit ziet en wat dat vraagt van de talent-ontwikkeling van jongeren en werkenden.

Rijnkade 88
6811 HD Arnhem
info@nsvp.nl
026 - 44 57 800

logo footer

Vind ons op Facebook
Volg ons