20 smaakmakers op het terrein van sociale innovatie - uit het bedrijfsleven, vakbonden en brancheorganisaties - kwamen bijeen bij Movares voor de tweede bijeenkomst van het Factor Vijf/NSvP-leernetwerk Anders Werken. De bijeenkomst ging over een actueel thema in deze economisch lastige tijden: Anders (Re)Organiseren.

Dilemma: volwassen arbeidsrelaties en bezuinigen
Organisaties ervaren een dilemma. Ze willen graag volwassen arbeidsrelaties met volop dialoog en participatie. Hoe rijm je dat met bezuinigingen en aankondigingen dat er mensen ‘uit moeten’? Voor je het weet is daar weer de klassieke tegenstelling tussen de van bovenaf sturende baas versus de afhankelijke medewerkers. Hoe doorbreek je dit patroon? En hoe krijg je het voor elkaar om ‘organisch te reorganiseren’, in plaats van hollen en stilstaan ten behoeve van de aandeelhouder? Hoe actueel het thema is, bleek wel uit het feit dat enkele deelnemers deze dag verhinderd waren vanwege reorganisaties binnen de eigen organisatie.

Quotes
“Het liefste de hele cao door de shredder halen en alles op individueel niveau regelen.”
“Alle investeringen in sociale innovatie ten spijt, willen mensen toch meer sturing van bovenaf.”
“Bij een reorganisatie meestribbelen in plaats van tegenstibbelen.”
“Sociale innovatie bereiken door stoppen met het verzorgen van medewerkers.”
“Leer medewerkers intelligent ongehoorzaam te zijn.”

Lees hieronder het hele verslag (pdf) van de tweede bijeenkomst van het Leernetwerk Anders Werken georganiseerd door Factor Vijf i.s.m. NSvP

 

Bijlage

Thema's

Onderwerpen

Reageren

Over NSvP

De NSvP is een onafhankelijke stichting en vermogensfonds, en zet zich in voor een menswaardige toekomst van werk. Wij ontwikkelen, delen en verspreiden kennis op het gebied van mens, werk en organisatie. We stellen de vraag hoe de arbeidsmarkt van morgen eruit ziet en wat dat vraagt van de talentontwikkeling van jongeren en werkenden. 

Rijnkade 88
6811 HD Arnhem
info@nsvp.nl
026 - 44 57 800

 

Vind ons op Facebook
Volg ons