“Het onderscheid tussen losse en vaste banen moet verdwijnen. Maak werk voor iedereen gedeeltelijk flexibel. Daardoor gaan mensen meer bewegen en wordt de arbeidsmarkt vlot getrokken.” Dat schrijft bijzonder hoogleraar voor de NSvP-leerstoel Aukje Nauta in een artikel op www.socialevraagstukken.nl
80 procent van de werknemers heeft  een vaste baan, en blijft daar vaak vanwege de zekerheid die dat biedt, zitten. Werknemers met een 'los' contract willen juist graag een  vaste dienstbetrekking maar kunnen die niet krijgen. En de werklozen en arbeidsongeschikten blijven noodgedwongen langs de kant staan, zegt Nauta.
Nauta komt in haar lopende onderzoek  ook maar weinige mensen tegen die een vaste baan durven op te geven. Ze pleit voor creatieve oplossingen om beweging te krijgen in de arbeidsmarkt, om de strakke grenzen tussen de verschillende groepen te slechten.

Lees het artikel 

Thema's

Onderwerpen

Reageren

Over NSvP

De NSvP is een onafhankelijke stichting en vermogensfonds, en zet zich in voor een menswaardige toekomst van werk. Wij ontwikkelen, delen en verspreiden kennis op het gebied van mens, werk en organisatie. We stellen de vraag hoe de arbeidsmarkt van morgen eruit ziet en wat dat vraagt van de talentontwikkeling van jongeren en werkenden. 

Rijnkade 88
6811 HD Arnhem
info@nsvp.nl
026 - 44 57 800

 

Vind ons op Facebook
Volg ons