Germ slayer of Klantknuffelaar? Sleutel je eigen functie!

Germ slayer of Klantknuffelaar? Sleutel je eigen functie!

Beveiliger en postbode zijn? Je eigen functietitel verzinnen: ‘germ slayer’ of klantknuffelaar? Een takenballenbak voor meer mobiliteit? Zo maar een paar voorbeelden die de revue passeerden op het job engineering symposium ‘Buiten de Gepade Banen’.

Het gespreksonderwerp tijdens dit symposium van TNO en NSvP was: hoe gaan we om met de baan van de toekomst? Hoe kunnen we sleutelen aan banen zodat ze beter aansluiten bij zowel werknemers met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt als bij de vraag van werkgevers?

Bekijk hier alle foto's van dit evenement
Bekijk de video's met interviews en het sfeerverslag op ons YouTube-kanaal

Job engineering in de praktijk
Een mooi middel is 'job engineering'; een breed palet aan 'sleuteltechnieken' voor banen om betere aansluiting te krijgen bij de toekomstige arbeidsmarkt. Ervaren job engineers uit praktijk lieten zich interviewen door Linda Vermaat van Professional Rebel en ondervragen door het publiek. Dat publiek, met beleidsmedewerkers, onderzoekers, ondernemers, HR-mensen en trainees uit het bedrijfsleven, de overheid en het onderwijs, ging ook zelf aan de slag om de beste oplossing te bedenken voor de baan van de toekomst.

De phoneblocks van je baan
Luc Dorenbosch (TNO) stelde tijdens de opening dat we veel meer kunnen sleutelen aan onze banen als we het idee van phoneblocks er op toepassen. Phoneblocks werkt volgens het principe van modulair opbouwen. Je telefoon bestaat uit modules die je kunt vervangen, aanschaffen of verwijderen. Voor een betere camera hoef je geen nieuwe telefoon aan te schaffen maar bestel je een betere camera en voeg je die zelf toe aan je telefoon. Met banen kan dat ook. Een baan bestaat uit meerdere taken en als je behoefte hebt aan nieuwe taken, zou je binnen je werk kunnen experimenteren met andere taken die eerder niet tot je rol behoorden.

IKEA Banencatalogus
“Wat IKEA kan, kunnen wij ook”, zei Dorenbosch. De nieuwe banencatalogus die hij deze middag presenteerde is een soort IKEA-gids voor het sleutelen aan je baan. Een heleboel ideeën, aangevuld met praktijkvoorbeelden, cijfers en onderzoek.


Banencatalogus

Stapelbanen: chauffeurs en beveiligers ook pakjesbezorgers
Ria Stienen (Veolia) en Iris Goeree (Facilicom) waren twee van de job engineers uit de praktijk. Zij houden zich allebei bezig met het creëren van combinatie-banen. Beiden werken ze in hun organisatie aan een pilot waarin beveiligers (Facilicom) en bus- en taxichauffeurs (Veolia) naast hun baan ook als postbezorger aan de slag gaan. In deze sectoren is het pure noodzaak om banen te combineren omdat werknemers ander sniet kunnen rondkomen of omdat de organisatie niet voldoende werkuren voor ze heeft.

Deel heeft al een combinatiebaan
Een half miljoen mensen in Nederland heeft al een combinatiebaan. Stienen schat dat bij Veolia al 5 tot 10% een eigen bedrijf of een andere activiteit naast hun chauffeursbaan heeft. De eerste reacties van medewerkers op de pilot zijn ook positief, zij zijn blij dat de werkgever meedenkt. Er is ook weerstand, bijvoorbeeld van de vakbonden. Maar de bedrijven kunnen zich niet meer permitteren om mensen op de bank te laten zitten, zegt Stienen. De taxichauffeurs zien dat ook, die zien taxibedrijven failliet gaan. In het openbaar vervoer is die noodzaak voor de medewerkers niet zo direct zichtbaar.

Docent en werken in het bedrijfsleven
Kees van de Velden werkt twee dagen in het onderwijs en de rest van de tijd in het bedrijfsleven. Hij bedacht de Hybride Docent, docenten die meerdere werelden combineert in zijn/haar werk. Bijvoorbeeld een onderzoeker bij Shell die één dag per week voor de klas staat. Van de Velden zou graag op iedere school twee of drie hybride docenten zien. Van de Velden begon met de Hybride Docent omdat hij vond dat er te weinig verbinding was tussen scholen en de maatschappij. Samen met Edo Plantinga van Deel! Zat hij op het podium om aan de tand gevoeld te worden over hun projecten.

Edo Plantinga's initiatief komt voort uit het project Train Je Collega. Dat project is opgezet om binnen overheidsorganisaties de kennisdeling en samenwerking te bevorderen. Het project was een groot succes, vijftig organisaties deden mee en er zijn een paar duizenden mensen getraind. Maar het project was een een vrijwilligersproject was, en daarom met die omvang niet vol te houden. Nu probeert hij het initiatief op een andere manier structureel van de grond te krijgen.

Gelukkige medewerkers maken lekkere koekjes
Kees Pater (koekjesbakkerij Veldt) vertelde over het project Regie in eigen hand. Koekjesbakkerij Veldt heeft het roer volledig omgegooid. Daar zijn de medewerkers nu innovators. Pater: “Gelukkige medewerkers maken lekkere koekjes’’. Hiervoor is het belangrijk dat medewerkers veel vrijheid krijgen, en daarmee ook verantwoordelijkheid, om zelf te bepalen hoe zij willen werken en om zelf met nieuwe ideeën voor verbeteringen en productinnovaties te komen.

Marlieke Koeboom van Kennisland vertelt over het project Onderwijspioniers. Leraren worden daar de helpende hand geboden om hun innovatieve ideeën (verder) te ontwikkelen en in het onderwijs te realiseren. Inmiddels zijn ruim 120 leraren geholpen met hun ideeën. Nu moet die kennis nog verder verspreid worden.

Oudebaanslot in plaats van oudejaarslot
De deelnemers aan het symposium kwamen uit alle hoeken van werkend Nederland. Met die mooie mix van kennis, achtergrond en expertise werd er gebrainstormd over de baan van de toekomst.

 

 

 

 

 

 

De opdracht was 'go crazy', 'buiten de gepade banen' dus. Dit kwam er onder meer uit: 

  •  Een takenballenbak, een soort marktplaats voor takenwaar je taken kunt aanbieden en ruilen. 
  • Op oudjaarsavond voor de televisie gaan zitten met je 'oudebaanslot' en kijken wat jij voor baan 'wint'. Taakonderdelen ruilen mag. Zo wisselt iedereen elk jaar van baan om de mobiliteit te bevorderen.
  • Een wekelijkse weersvoorspelling in het acht uur journaal van welke banen gaan verdwijnen en
  • 'kinderarbeid 2.0', een idee gestoeld op de gedachte om eens te kijken hoe je de creativiteit van kinderen kunt benutten bij het sleutelen aan banen.

Klantknuffelaar. Droom of werkelijkheid?
Er blijkt veel mogelijk als je banen ziet als een combinatie van taken. Het gaat erom dat je buiten de gebaande paden durft te kijken e. Dan is meer mogelijk dan je in eerste instantie denkt. De banencatalogus is een uitnodiging om er concreet mee aan de slag te gaan. We horen graag de ervaringen. 

Bekijk hier alle foto's van dit evenement
Bekijk de video's met interviews en het sfeerverslag op ons YouTube-kanaal

Thema's

Onderwerpen

Reageren

Over NSvP

De NSvP is een onafhankelijke stichting en vermogensfonds, en zet zich in voor een menswaardige toekomst van werk. Wij ontwikkelen, delen en verspreiden kennis op het gebied van mens, werk en organisatie. We stellen de vraag hoe de arbeidsmarkt van morgen eruit ziet en wat dat vraagt van de talentontwikkeling van jongeren en werkenden. 

Rijnkade 88
6811 HD Arnhem
info@nsvp.nl
026 - 44 57 800

 

Vind ons op Facebook
Volg ons