ReflexLAB 2016

Een denktank van ruim dertig jonge professionals nam op 22 en 23 april deel aan de kick-off van de tweede editie van het ReflexLAB. Onder begeleiding van hoogleraren en andere experts op het gebied van arbeid, gaan de jonge professionals de komende tijd met elkaar in discussie over de flexibilisering van de arbeidsmarkt. Ze komen met innovatieve ideeën voor een aantal issues rond flexwerken. "We hebben in Nederland te maken met ´vijftig tinten flexwerk'", aldus de sprekers op het ReflexLAB. Via deze link zijn de foto’s te bekijken. 

Jongeren op de arbeidsmarkt kunnen hun borst natmaken, zo waarschuwde Ton Wilthagen, hoogleraar arbeidsmarkt aan de Tilburg University. Zij worden straks misschien wel de 'flexschil' van werkende robots. Ook zullen we welvaart inleveren aan landen als China en India. En laten je digitale competenties te wensen over? Dan kun je het schudden op de arbeidsmarkt.

Wilthagen was vrijdag 22 april tijdens de start van het ReflexLAB een van de sprekers die de boel op scherp zetten voor de ruim dertig deelnemende jonge professionals. Zij gingen de dag erna aan de slag met thema’s die samenhangen met flexibilisering van de arbeidsmarkt: flexwerkstress, robotisering, ondernemerschap als loopbaankeuze, nieuwe manieren van leren en flexkracht (het imago van flex).

Nog maar de helft van de werkenden onder de veertig heeft een vast contract. Toch wil negentig procent van de jongeren graag een vast contract. Hoe realistisch is dat nog? En wat betekenen deze cijfers voor de manier waarop jongeren zich oriënteren op werk en ondernemerschap en zich blijvend kunnen ontwikkelen? 'De NSvP richt zich op de arbeidsmarkt van morgen en vindt het belangrijk om jongeren bij deze vragen te betrekken. Het zijn immers vooral de jongeren die nog een lange tijd hun weg moeten vinden in de wereld van werk:zij zijn de arbeidsmarkt van morgen!', zo lichtte Sonia Sjollema, directeur NSvP toe.'Dat is één van de redenen waarom de NSvP als medefinancier en stuurgroeplid het ReflexLab ondersteunt'.

Tijdens de tweede dag van de bootcamp leerden de jonge professionals in workshops meer over lobbyen, campagne voeren en debatteren. In de middag volgden ze een aantal pitches, van onder andere Aukje Nauta, Evert Verhulp, Marjolein ten Hoonte en Itamar Sharon. Zij gaven hun visie op de vijf thema’s waarmee de deelnemers de komende tijd aan de slag gaan. De jonge professionals proberen in werkgroepjes nieuwe ideeën voor elk van de thema’s te bedenken, waarmee de arbeidsmarkt in Nederland kan verbeteren. Eind juni presenteren de vijf werkgroepen hun ideeën op een slotbijeenkomst, maar tussenliggende plannen worden op het OmkeerEvent van de NSvP op 7 juni al gepresenteerd.

Initiatiefnemer van ReflexLAB zijn de jongerenbonden FNV Jong en CNV jongeren. Dit jaar zijn het CAOP, de ABU en de NSVP projectpartner van het ReflexLAB.

Meer over ReflexLAB 2016
>>ReflexLAB Flyer 2016

Interessante documenten en artikelen
>>Jongeren en werkstress: 7 wetenschappers over oorzaken en oplossingen
>>De waarde van (onbetaalde) werkervaring
>>Kijk anders naar de arbeidsmarkt door Sandra Phlippen 
>>Leven Lang Leren door Prof. Dr. Joseph W.M. Kessels
>>Leer Wijzer: 10 oplossingen voor het leren van de toekomst 
>>Whitepaper van Aukje Nauta: De Omkering
>>Werken aan de robotsamenleving  
>>Steeds vaker stress op jonge leeftijd

Bekijk de resultaten van ReflexLAB 2014/2015!
>> ReflexLAB Factsheet 2014/2015

Thema's

Onderwerpen

Reageren

Over NSvP

De NSvP is een onafhankelijke stichting en vermogensfonds, en zet zich in voor een menswaardige toekomst van werk. Wij ontwikkelen, delen en verspreiden kennis op het gebied van mens, werk en organisatie. We stellen de vraag hoe de arbeidsmarkt van morgen eruit ziet en wat dat vraagt van de talentontwikkeling van jongeren en werkenden. 

Rijnkade 88
6811 HD Arnhem
info@nsvp.nl
026 - 44 57 800

 

Vind ons op Facebook
Volg ons