Aukje Nauta

Het employabilitybeleid van organisaties digitaliseert. Steeds meer organisaties bouwen ‘ontwikkelwebsites’ voor hun medewerkers, waarop ze psychologische tests kunnen invullen, een sollicitatietraining kunnen aanvragen of zich kunnen inschrijven voor een coachingtraject. Vaak gewapend met een in de CAO vastgelegd persoonlijk employabilitybudget, bij Philips ‘e-miles’ genoemd.

Vooral e-coaching is een nieuw fenomeen: speciale e-coaches die per mail antwoord geven op loopbaanvragen. E-coaching heeft veel voordelen: het is anoniem, het scheelt tijd, want men kan het thuis of op het werk vanachter de computer doen. En mensen kunnen hun vragen mailen zodra ze in hen opkomen, bijvoorbeeld net na dat lastige beoordelingsgesprek.

Maar werkt het ook? Volgens e-coach Mirjam Windrich wel. Zij schreef er een boek over: Het succes van online-coaching, waarom het zo goed werkt. Wetenschappelijk is online coaching echter nog nauwelijks onderzocht. Wel deed Lisa Severy (2008) een aardig onderzoek bij een groep werknemers die online hun loopbaanverhaal schreven. Na afloop van het traject waren deze werknemers zekerder van zichzelf en minder besluiteloos over hun carrière dan een controlegroep. Er was één nadeel: veel deelnemers haakten halverwege af…
Loopbaanadvies per mail vereist zelfdiscipline én de vaardigheid om te schrijven. Goed voor de bloggers en dagboekschrijvers onder ons, maar anderen praten liever. Bovendien doet e-coaching denken aan een song van Milow: I’m tired of using technology; I need you right in front of me.’ De anonimiteit van e-coaching zal voor sommigen te onpersoonlijk zijn.

Kortom: e-coaching is een welkome aanwinst, maar geen wondermiddel. Mij lijkt het vooral een goed instrument naast face-to-face coaching.

 

Aukje Nauta, bestuurslid NSvP

Thema's

Onderwerpen

Reageren

Over NSvP

De NSvP is een onafhankelijke stichting en vermogensfonds, en zet zich in voor een menswaardige toekomst van werk. Wij ontwikkelen, delen en verspreiden kennis op het gebied van mens, werk en organisatie. We stellen de vraag hoe de arbeidsmarkt van morgen eruit ziet en wat dat vraagt van de talentontwikkeling van jongeren en werkenden. 

Rijnkade 88
6811 HD Arnhem
info@nsvp.nl
026 - 44 57 800

 

Vind ons op Facebook
Volg ons