Ontwikkelbanen
#6 Taakruil

Inzicht

Het ruilen van taken tussen collega’s is een techniek voor horizontale baanontwikkeling. Ook hier komen er niet meer taken bij, maar wisselen collega’s van taken om er beide beter van te worden. In de loop der tijd kunnen werknemers onbedoeld ‘eigenaar’ worden van bepaalde werkzaamheden die ooit op hun bordje kwamen. Na verloop van tijd hoeven die niet meer te passen bij hun wensen en/of vermogens. Wanneer blijkt dat een collega dit herkent op een andere taak dan kunnen ze permanent ruilen van taak.

Voorbeeld

Een oudere hovenier is de enige die met een bladblazer werkt; het is over de jaren ‘zijn’ privilege-taak geworden. Het lawaai belet echter het contact met collega’s die de bladeren vervolgens opharken. Tevens is de blazer steeds meer een belasting voor zijn rug. Hij besluit de bladblaastaak in de aanbieding te doen bij zijn harkende collega’s. Een paar van de jongere collega’s vindt het werken met een professionele blazer ‘gaaf’. Ze ruilen van taak waardoor hij weer het lichtere en socialere harkwerk doet. 

Meer weten?

  • Nieuws > ‘Wethouders ruilen taken’
  • Artikel > Banenruil voor ambtenaren 
Over NSvP

De NSvP is een onafhankelijk vermogensfonds, dat zich inzet voor een menswaardige toekomst van werk. Wij stellen de vraag hoe de arbeidsmarkt van morgen er uit ziet en wat dat vraagt van de talent-ontwikkeling van jongeren en werkenden.

Rijnkade 88
6811 HD Arnhem
info@nsvp.nl
026 - 44 57 800

logo footer

Vind ons op Facebook
Volg ons