Springplankbanen

#34 Slimme vacatures

Slimme vacatures

Inzicht

Een nieuwe vacature biedt per definitie nieuwe vacante taken (‘V’). Maar wordt er wel slim gebruik gemaakt van vacatures? Een vacature is de ideale kans om eens naar reeds bestaande banen te kijken. Zijn er taken in de vacature die juist voor zittende werknemers interessant zijn om meer te gaan doen? Kun je in een vacature taken uit bestaand werk kwijt die routineus of zwaar zijn geworden? Kun je een vacature gebruiken om bestaande banen te upgraden en ondertussen werk voor lager gekwalificeerden te creëren?  

Voorbeeld

Een medewerker van een bakkerij stapt op en er komt een nieuwe vacature. Een collega leest de vacature die eigenlijk identiek is aan haar baan. Als ze naar haar eigen baan kijkt is veel van het machinale werk niet haar ding. Ze is blij als ze in een van de winkels van de bakkerij de verkooptaken mag doen. Ze kaart bij haar leidinggevende aan of zij niet de verkooptaken  uit de vacature erbij kan doen in ruil voor wat minder tijd aan de bakmachine. Een andere vacature is het resultaat. De heringerichte vacature voor operator aan de bakmachine kon snel worden ingevuld door een langdurig werkloze.

Meer weten?

  • Rapport > Job carving: Methode Maakwerk
  • Artikel > Special Functiecreatie (SBCM)
Over NSvP

De NSvP is een onafhankelijke stichting en vermogensfonds, en zet zich in voor een menswaardige toekomst van werk. Wij ontwikkelen, delen en verspreiden kennis op het gebied van mens, werk en organisatie. We stellen de vraag hoe de arbeidsmarkt van morgen eruit ziet en wat dat vraagt van de talentontwikkeling van jongeren en werkenden. 

Rijnkade 88
6811 HD Arnhem
info@nsvp.nl
026 - 44 57 800

 

Vind ons op Facebook
Volg ons