Springplankbanen
#33 Taak stapelen
Taak stapelen

Inzicht

Taakstapelen is een techniek om met meerdere werkgevers in een stad, regio of bedrijventerrein nieuw vacant werk (‘V‘) te creëren. Hierbij worden kleine taken bij verschillende werkgevers afgesplitst en vervolgens gestapeld in een substantiële baan van een x-aantal uur per week. Het maakt gebruik van het idee van ‘verborgen werkgelegenheid’ – een heleboel taakkruimels brengen toch brood op de plank. Nadelen zitten in de coördinatie en aansturing van dergelijke stapelbanen. UWV-werkpleinen of uitzendbureaus fungeren vaak al als intermediair voor deze kruimelwerkgelegenheid.   

Voorbeeld

Jerry was werkloos, maar heeft nu een stapelbaan bestaande uit 2 banen. Hij werkt als reiniger in een wasserij én hij maakt bouwketen schoon. Beide bedrijven bevinden zich op hetzelfde Rotterdamse bedrijventerrein: ‘Ik kan heel eenvoudig van de ene naar de andere werkgever’. Jerry is nu niet meer afhankelijk van een uitkering. Ook in Apeldoorn wordt werk bij verschillende werkgevers gestapeld. Dit zijn vooral werkgevers die grossieren in parttime werk en dus alleen door gezamenlijk te stapelen fulltime werk kunnen bieden - al is een grote parttime baan ook al winst.  

Meer weten?

  • Artikel >  Stapelbanen voor werkloze jongeren
  • Artikel > ‘Werk bij meerdere bedrijven is de nieuwe baan met toekomst’
  • Artikel > ‘Stapelbanen oplossing voor tekort in gezondheidszorg’
  • Artikel > Voorbeeld Jerry: ‘Blij met stapel kleinere banen’
Over NSvP

De NSvP is een onafhankelijk vermogensfonds, dat zich inzet voor een menswaardige toekomst van werk. Wij stellen de vraag hoe de arbeidsmarkt van morgen er uit ziet en wat dat vraagt van de talent-ontwikkeling van jongeren en werkenden.

Rijnkade 88
6811 HD Arnhem
info@nsvp.nl
026 - 44 57 800

logo footer

Vind ons op Facebook
Volg ons