Springplankbanen

#33 Taak stapelen

Taak stapelen

Inzicht

Taakstapelen is een techniek om met meerdere werkgevers in een stad, regio of bedrijventerrein nieuw vacant werk (‘V‘) te creëren. Hierbij worden kleine taken bij verschillende werkgevers afgesplitst en vervolgens gestapeld in een substantiële baan van een x-aantal uur per week. Het maakt gebruik van het idee van ‘verborgen werkgelegenheid’ – een heleboel taakkruimels brengen toch brood op de plank. Nadelen zitten in de coördinatie en aansturing van dergelijke stapelbanen. UWV-werkpleinen of uitzendbureaus fungeren vaak al als intermediair voor deze kruimelwerkgelegenheid.   

Voorbeeld

Jerry was werkloos, maar heeft nu een stapelbaan bestaande uit 2 banen. Hij werkt als reiniger in een wasserij én hij maakt bouwketen schoon. Beide bedrijven bevinden zich op hetzelfde Rotterdamse bedrijventerrein: ‘Ik kan heel eenvoudig van de ene naar de andere werkgever’. Jerry is nu niet meer afhankelijk van een uitkering. Ook in Apeldoorn wordt werk bij verschillende werkgevers gestapeld. Dit zijn vooral werkgevers die grossieren in parttime werk en dus alleen door gezamenlijk te stapelen fulltime werk kunnen bieden - al is een grote parttime baan ook al winst.  

Meer weten?

  • Artikel >  Stapelbanen voor werkloze jongeren
  • Artikel > ‘Werk bij meerdere bedrijven is de nieuwe baan met toekomst’
  • Artikel > ‘Stapelbanen oplossing voor tekort in gezondheidszorg’
  • Artikel > Voorbeeld Jerry: ‘Blij met stapel kleinere banen’
Over NSvP

De NSvP maakt zich hard voor een menswaardige toekomst van werk. We stellen de vraag hoe de arbeidsmarkt van morgen eruit ziet en onderzoeken hoe werk zodanig kan worden ingericht dat het bijdraagt aan de menselijke waarden en behoeften. We zijn een onafhankelijke stichting. We financieren als vermogensfonds innovatieve projecten op het snijvlak van mens, werk en organisatie.

Rijnkade 88
6811 HD Arnhem
info@nsvp.nl
026 - 44 57 800

 

Vind ons op Facebook
Volg ons