Ontwikkelbanen

#15 Taakruimte toevoegen

Taakruimte toevoegen

Inzicht

De een noemt het experimenteertijd, de ander fröbeltijd  - verwijzend naar de term fröbelen die vooral verbonden is met vrijblijvend creatief bezig zijn. Het inbouwen van taakruimte in banen, om daarmee ideeën te stimuleren  die anders frustrerend blijven liggen, klinkt intuïtief. Onderzoek is er ook als het gaat om de effecten van bijv. personal projects of workplace self-expansion. Vrije taakruimte waarin werknemers aan persoonlijke of nieuwe dingen werken blijkt voordelen te hebben. Een spanningsveld is het verlies aan korte termijn productiviteit.

Voorbeeld

De 20% time-methode van Google is inmiddels alom bekend.  Het houdt in dat Googlers 20% van hun werktijd kunnen besteden aan taken die niet in hun reguliere takenpakket zitten, maar toch relevant zijn voor Google. Er wordt gesteld dat hieruit verschillende nieuwe producten zijn ontstaan, zoals Google Now of Gmail. Niet iedereen gebruikt de ‘20% time’ bij Google - vaak betekent het dat de 20% toch nog op je 100% werktijd komt. Door een nieuw performance management systeem staat de methode momenteel onder druk.

Meer weten?

  • Factsheet > Google 20% Time
  • Artikel >  ‘Google couldn’t kill 20 percent time even if it wanted to’
  • Boek > ‘The 20% Doctrine’
  • Onderzoek > Workplace self-expansion
  • Onderzoek > Personal Projects
  • Interview > Googler legt uit wat er met het 20% project is gebeurd
  • Cijfers > % NL werknemers naar tijd om nieuwe ideeën te ontwikkelen
Over NSvP

De NSvP maakt zich hard voor een menswaardige toekomst van werk. We stellen de vraag hoe de arbeidsmarkt van morgen eruit ziet en onderzoeken hoe werk zodanig kan worden ingericht dat het bijdraagt aan de menselijke waarden en behoeften. We zijn een onafhankelijke stichting. We financieren als vermogensfonds innovatieve projecten op het snijvlak van mens, werk en organisatie.

Rijnkade 88
6811 HD Arnhem
info@nsvp.nl
026 - 44 57 800

 

Vind ons op Facebook
Volg ons