Ouderen kunnen niet meer leren? Onzin!

Dit artikel is eerder verschenen in P&O actueel, november 2014 nr 11 pg. 32 -33.

Onderzoek van de Erasmus Universiteit laat het zien: met trainingen is wel degelijk cognitieve vooruitgang te boeken bij oudere werknemers. Dat is vooral mooi nieuws voor de oudere werknemer zelf. Maar het biedt ook kansen voor HR.

Slimmer organiseren voorkomt stress

Alle aandacht voor werkstress begin november 2014 richtte zich vooral op wat werkenden daartegen kunnen doen. Een gemiste kans, vinden Frank Pot en Peter Smulders, omdat niet naar de oorzaak wordt gekeken. Die ligt namelijk in de wijze waarop de arbeid is georganiseerd. Meer eigen regelmogelijkheden voor werkenden kan stress voorkomen.

Bevlogen, werkverslaafd, opgebrand. Wat zijn de overeenkomsten?

De verschillen en overeenkomsten tussen werkverslaafde, bevlogen en opgebrande werknemers zijn al vaker onderzocht maar hun drijfveren nog maar weinig. In 2012 deed een aantal onderzoekers onderzoek naar de drijfveren van deze typen werknemers. In het kader van de Week van de werkstress spraken we hierover met een van de onderzoekers, dr. Ilona van Beek.

Langer werken. De Arbeidsmarkt in Transitie en Duurzame Inzetbaarheid

Lectoraat rede van dr. Annet H. de Lange

Inhoudsopgave

Het lectoraat Human Resource Management: Waar onderzoek, onderwijs en praktijk elkaar treffen 7

1.1 Achtergrond: Een arbeidsmarkt in transitie 8 1.2 Leeswijzer rede 11

Boekpresentatie Anders Werken

Bekijk een sfeerimpressie van de boekpresentatie, gefilmd door Daan van Bergen.

Alles is gezondheid

'Alles is gezondheid'
Het Nationaal Programma Preventie 2014 - 2016
Deel 1 en Deel 2

Rapport van het Nationaal Programma Preventie 2014 - 2016, dat loopt van 2014 tot en met 2016. Zes ministeries, gemeenten, bedrijven en een groot aantal maatschappelijke organisaties werken hier samen aan.
 

Lancering Campagne ‘Check je werkstress’

Een verslag van de lancering van de campagne Check je werkstress door Guido van Eijck.

Durf te leren

'Hoe zorgen we dat jong en oud in onze organisatie kennis met elkaar uitwisselen en van elkaar leren?' De vraag komt van een HR-adviseur van een groot bedrijf. Hij stelt zijn vraag niet louter aan mij, maar aan een bonte verzameling van ruim twintig congresdeelnemers. Hen mag ik begeleiden in een workshop geïnspireerd door het 'durf-te-vragen' - concept (zie durftevragen.com). Dit concept houdt in dat mensen maar wat graag andere mensen helpen met prangende vraagstukken, zeker als die een uitdagend beroep doen op hun kennis, kennissen en creativiteit.

Werkstress krijgt eindelijk de aandacht die het verdient

Werkstress

Vrijwel gelijktijdig worden deze maand de campagne: “gezond werk is werk zonder stress” en het boek “Het Werkstress Alfabet” gelanceerd. Een van de auteurs van dit boek is Peter Dona, kerndocent bij Avans Plus. Hij vindt het geheel terecht dat werkstress nu eindelijk de aandacht krijgt die het verdient. Een preview van het boek vindt u hier.

Inzet op maat: duurzame inzetbaarheid als teamcompetentie

Onderzoek naar kenmerken en mogelijkheden van duurzame inzetbaarheid van oudere medewerkers.

Over NSvP

De NSvP is een onafhankelijk vermogensfonds, dat zich inzet voor een menswaardige toekomst van werk. Wij stellen de vraag hoe de arbeidsmarkt van morgen er uit ziet en wat dat vraagt van de talent-ontwikkeling van jongeren en werkenden.

Rijnkade 88
6811 HD Arnhem
info@nsvp.nl
026 - 44 57 800

logo footer

Vind ons op Facebook
Volg ons