De kracht van oudere werknemers

cartoon emotional regulation

Onderzoekers uit 18 landen bespraken tijdens het driedaagse internationale congres "Age at the Workplace Meeting" onderzoeksresultaten over ouder worden op het werk, en dan met name de voordelen daarvan. In dit artikel staan de vijf belangrijkste thema’s en de meest opvallende onderzoeksresultaten op een rij.

Succesvol ouder worden op het werk - Prof. dr. Annet de Lange (2019)

Oratieboek Annet de Lange - succesvol ouder worden op werk (2019)

Psychologische perspectieven op zelfmanagement en duurzame inzetbaarheid van werkenden tijdens de levensloop.

Succesvol ouder worden op het werk en duurzaam inzetbaar blijven, hoe doe je dat? Prof. dr. Annet de Lange gaf tijdens haar oratie op 1 november 2019 praktische handvatten, kennis en inzichten.

Employability: onderzoek naar motiverende en belemmerende factoren

Anneloes Bal wint David van Lennep Scriptieprijs

Employability – de mate van duurzame inzetbaarheid op werk – in een beroepsbevolking die steeds grijzer wordt. Dit is het onderwerp van de masterthesis van Anneloes Bal, afgestudeerd aan de Universiteit van Tilburg. Anneloes ontving voor haar scriptie getiteld “Employee attitudes towards engaging in sustainable employability initiatives at work: A qualitative study” de 3e prijs van de David van Lennep Scriptieprijs.

Oudere werknemers in het MKB - Nicole van Dartel, Willem de Lange (2016)

In dit artikel staat de vraag centraal welk beleid in het MKB wordt gevoerd c.q. kan worden gevoerd ten aanzien van de duurzame inzetbaarheid van de oudere medewerker. Daarbij wordt de duurzaam inzetbare medewerker omschreven als iemand die competent, betrokken, tevreden en vitaal is, en daardoor waardevol is en blijft voor zijn werkgever.

Informeel leren kan gebrek aan formeel leren niet compenseren

Aanbod van arbeid 2016: Informeel leren kan gebrek aan formeel leren niet compenseren

In het Onderzoeksrapport Aanbod van Arbeid 2016 wordt uitgebreid aandacht besteed aan opleiding van werkenden en welke groepen de meeste opleidingsmogelijkheden hebben. Naast verschillen tussen hoog- en laagopgeleiden en vaste en flexibele werknemers, is er ook gekeken naar verschillen tussen werkenden die wel of niet onder een cao vallen.

55-plussers en hun 'tweede bedrijf'

Er bestaat al jarenlang een besef dat het zowel voor de fysieke als voor de mentale gezondheid van het individu goed is om op latere leeftijd actief te blijven(1). De actieve oudere leeft langer en blijft langer gezond(2). Bewegen en mentale uitdagingen aangaan werpen vruchten af.

NSvP kennisnetwerk Duurzame Inzetbaarheid (NKDI)

NKDI

Het NSvP Kennisnetwerk Duurzame Inzetbaarheid (NKDI) is in 2011 opgericht door dr. Annet de Lange en prof. dr. Beatrice van der Heijden met subsidie van de NSvP. Het kennisnetwerk kent veel enthousiaste leden en voldoet aan een grote behoefte aan objectieve kennis en nieuwe inzichten over het thema Duurzame Inzetbaarheid. Daarom is besloten het netwerk voort te zetten ook nu de formele subsidierelatie met de NSvP is opgeheven. Beide kennisplatforms werken nog altijd samen, maar nu als twee gelijkwaardige samenwerkingspartners.

Arbeidsmarkt in transitie: van Micro naar Macro HRM

Ook de provincie Gelderland ontkomt niet aan ontgroening en vergrijzing. Uit economisch onderzoek blijkt dat Bruto Binnenlands Product (BBP) zal krimpen met 0,75 % en dat de werkgelegenheid zal dalen met 3.400 banen. Werkgevers in Welzijn en Zorg reageren met het ontwikkelen van een Gelders Arbeidsmarkt Model. Doelstelling is onder meer het realiseren van transitie trajecten voor verschillende groepen werknemers om hen effectief van werk naar werk te begeleiden. In de toekomst zal HRM minder Micro (binnen de grenzen van een organisatie) maar meer op Macro-niveau relevante Human Resource afspraken formuleren over in- , door- en uitstroombeleid over de grenzen van organisaties heen.

Oudere werknemers: het tegenbeeld

Hebben interventies om beelden van ouderen bij te stellen effect op in-, door- en uitstroombeslissingen? Het is bekend dat de vaak negatieve beeldvorming over oudere medewerkers hun kansen op werk en mogelijkheden binnen de organisatie beperken. Hierin verandering brengen vraagt om een tegenbeeld, een positievere beeldvorming over deze groep. Dit onderzoek beschrijft hoe drie organisaties, elk op een eigen manier, activiteiten ondernemen die bijdragen aan een genuanceerder beeld over oudere medewerkers. De onderzochte interventies zijn een levensfasetraining, individugericht leiderschap en clientvolgend werken.

Werken in de 21e eeuw: wat komt er op ons af?

Werken in de 21e eeuw: wat komt er op ons af?

“Smartphones en nieuwe media zijn van grote invloed op ons werkgedrag.” “Door de inzetbaarheid en flexibiliteit van medewerkers te stimuleren, zijn ze zoveel mogelijk voorbereid op de onzekere toekomst.” “Een oudere werknemer is emotioneel stabieler en daarom beter geschikt voor een baan in de zorg.”

Over NSvP

De NSvP maakt zich hard voor een menswaardige toekomst van werk. We stellen de vraag hoe de arbeidsmarkt van morgen eruit ziet en onderzoeken hoe werk zodanig kan worden ingericht dat het bijdraagt aan de menselijke waarden en behoeften. We zijn een onafhankelijke stichting. We financieren als vermogensfonds innovatieve projecten op het snijvlak van mens, werk en organisatie.

Rijnkade 88
6811 HD Arnhem
info@nsvp.nl
026 - 44 57 800

 

Vind ons op Facebook
Volg ons