De kracht van oudere werknemers

cartoon emotional regulation

Onderzoekers uit 18 landen bespraken tijdens het driedaagse internationale congres "Age at the Workplace Meeting" onderzoeksresultaten over ouder worden op het werk, en dan met name de voordelen daarvan. In dit artikel staan de vijf belangrijkste thema’s en de meest opvallende onderzoeksresultaten op een rij.

Generatiepact: Verbinden van ouderen en jongeren

oud en jong a la michelangelo

Om inzicht te krijgen in de effecten van het Generatiepact op de duurzame inzetbaarheid, deden Tinka van Vuuren (Open Universiteit / Loyalis) en Klaske Veth (Hanzehogeschool Groningen) een studie bij vijf organisaties. Draagt het Generatiepact inderdaad bij aan de duurzame inzetbaarheid van de oudere en jongere medewerkers? En leidt het tot meer werk voor de jongeren? 

Gedragsinzichten om kansen voor werkzoekenden te vergroten 

Werkzoekend solliciteren online

Een groep jonge, gedreven medewerkers van het UWV onderzocht een gedragsgerichte benadering om een goede match op de arbeidsmarkt en daarmee de kansen voor werkzoekenden te vergroten. Want langs de kant staan is voor alle werkzoekenden frustrerend. Bovendien levert het ook achterstand op op het gebied van leren en ontwikkelen, omdat het meeste geleerd wordt via informeel leren op de werkvloer. Het Team UWV onderzocht in het kader van de NudgeChallenge hoe met een gedragsgerichte benadering deze patstelling doorbroken kan worden. 

Omgekeerd mentorschap verbindt generaties

Generaties werk

Voor de ontwikkeling van de medewerkers, maar óók voor de organisatie als geheel, bieden mentorprogramma's verschillende generaties op het werk de kans om van elkaar te leren. Artikel over het omgekeerd mentorschap binnen The Hartfort en wat iedere organisatie daarvan kan leren.

Generatieverschillen: bestaan ze wel?

Generaties samenwerken collega's

Het denken in generaties heeft impact op HRM-beleid en de benadering van medewerkers door hun leidinggevenden. Er zijn echter ook onderzoeken die het belang van generatieverschillen relativeren en wijzen op het risico van stigmatiseren. In dit artikel geven we voorbeelden van generatiedenken dat voordelen, maar soms ook nadelen kan hebben en gaan we in op de wetenschappelijke onderbouwing van generatieverschillen.

55-plussers en hun 'tweede bedrijf'

Er bestaat al jarenlang een besef dat het zowel voor de fysieke als voor de mentale gezondheid van het individu goed is om op latere leeftijd actief te blijven(1). De actieve oudere leeft langer en blijft langer gezond(2). Bewegen en mentale uitdagingen aangaan werpen vruchten af.

Oudere werknemers: het tegenbeeld

Hebben interventies om beelden van ouderen bij te stellen effect op in-, door- en uitstroombeslissingen? Het is bekend dat de vaak negatieve beeldvorming over oudere medewerkers hun kansen op werk en mogelijkheden binnen de organisatie beperken. Hierin verandering brengen vraagt om een tegenbeeld, een positievere beeldvorming over deze groep. Dit onderzoek beschrijft hoe drie organisaties, elk op een eigen manier, activiteiten ondernemen die bijdragen aan een genuanceerder beeld over oudere medewerkers. De onderzochte interventies zijn een levensfasetraining, individugericht leiderschap en clientvolgend werken.

Over NSvP

De NSvP maakt zich hard voor een menswaardige toekomst van werk. We stellen de vraag hoe de arbeidsmarkt van morgen eruit ziet en onderzoeken hoe werk zodanig kan worden ingericht dat het bijdraagt aan de menselijke waarden en behoeften. We zijn een onafhankelijke stichting. We financieren als vermogensfonds innovatieve projecten op het snijvlak van mens, werk en organisatie.

Rijnkade 88
6811 HD Arnhem
info@nsvp.nl
026 - 44 57 800

 

Vind ons op Facebook
Volg ons