Invloed van prestatiedoelen op het vertrouwen in eigen bekwaamheid

Scriptieprijs winnares Lisenne Giel

Lisenne Giel van de Erasmus Universiteit Rotterdam won de derde prijs van de David van Lennepscriptieprijs voor haar these over de invloed van prestatiedoelen op de werkprestaties.

“Het is zeldzaam dat master studenten voor hun scriptie een meta-analyse uitvoeren”, zo oordeelde de jury. “En dat is niet zonder reden: het uitvoeren van een meta-analyse vergt veel van je doorzettingsvermogen – het is gewoon erg veel werk – en vereist niet alleen inhoudelijke kennis, maar ook een aanzienlijke hoeveelheid statistische kennis.”

De studie van Lisenne ging specifiek over de invloed van verschillende soorten prestatiedoelen op werkuitkomsten. In de literatuur over prestatiedoelen wordt een onderscheid gemaakt tussen leerdoelen (mastery goals) en streefdoelen (performance goals). Individuen die een leerdoel hebben zijn vooral geïnteresseerd in het ontwikkelen van hun vaardigheden en kennis. Individuen met een streefdoel zijn vooral geïnteresseerd in het laten zien van hun vaardigheden en talenten, en willen beter zijn dan anderen. Meer recent is daaraan een toenaderings- versus vermijdingsdimensie toegevoegd, zodat er vier typen prestatiedoelen ontstaan. Mensen met een leer-toenaderingsdoel willen zichzelf verbeteren; mensen met een leer-vermijdingsdoel willen juist voorkomen dat ze het slechter gaan doen; mensen met een streef-toenaderingsdoel willen laten zien dat ze beter zijn dan anderen; en mensen met een streef-vermijdingsdoel willen voorkomen dat ze als incompetent gezien worden.

In Lisenne’s meta-analyse werden deze vier typen doelen in verband gebracht met prestaties, motivatie, self-efficacy, en plezier in het werk. Lisenne heeft zich daarbij gericht op studies waarin prestatiedoelen niet zijn opgevat als persoonskenmerken, maar zijn geïnduceerd door het stellen van specifieke doelen of via het klimaat van de organisatie. Zoals gezegd, heeft ze een meta-analyse uitgevoerd, en een dergelijke analyse bestaat eruit dat op een kwantitatieve manier de resultaten van eerder onderzoek worden samengevat.

Voor haar meta-analyse heeft Lisenne een grote hoeveelheid werk verzet. In totaal zijn maar liefst 93 eerdere studies opgenomen in de meta-analyse, met in totaal bijna 15.000 respondenten, zijn er 308 effecten geanalyseerd. Dat is met recht een volwassen meta-analyse te noemen. Daarnaast heeft Lisenne een aantal complexe analyses op deze data uitgevoerd, zoals meta-regressie en het uitvoeren van funnel plots.

De resultaten waren tamelijk eenduidig. Vooral leer-toenaderingsdoelen zijn goed voor prestatie en self-efficacy, terwijl zowel leer-toenaderingsdoelen als streef-toenaderingsdoelen goed zijn voor motivatie en plezier. Mensen met vermijdingsdoelen doen het over de hele linie duidelijk slechter. Omdat deze resultaten zijn gebaseerd op zo veel eerder onderzoek, kunnen ze worden gezien als buitengewoon betrouwbaar en robuust, en hebben daarmee duidelijke implicaties voor organisaties. Meer specifiek suggereren de resultaten dat het creëren van een organisatieklimaat waarin ontwikkeling van kennis en vaardigheden centraal staat waarschijnlijk gunstige gevolgen zal hebben voor zowel de organisatie als voor werknemers.

De jury vond het indrukwekkend om in het kader van een master these zo’n uitgebreide en goed verzorgde meta-analyse uit te voeren, waarin state-of-the-art technieken worden gehanteerd. In de these werd overtuigend aangetoond waarom het belangrijk was om juist deze meta-analyse uit te voeren. Ook zijn de hypothesen zeer goed beargumenteerd, en was de hele these bijzonder goed geschreven, aldus de jury.

Lisenne Giel – “The impact of induced state achievement goal orientation on performance, motivation, self-efficacy, and enjoyment: A meta-analysis”
De these is begeleid door Dr. Gera Noordzij en Dr. Heleen van Mierlo.

David van Lennep Scriptieprijs
De David van Lennep scriptieprijs wordt jaarlijks uitgereikt door de Nederlandse Stichting voor Psychotechniek (NSvP) voor de drie beste master theses op het gebied van arbeid, beroep en organisatie. De prijs is één van de manieren waarop de stichting bijdraagt aan de innovatie op het terrein van de arbeids- en organisatiepsychologie. Jaarlijks worden er over dit onderzoeksterrein ongeveer 150 master theses geschreven. Alleen de beste worden door de universiteiten genomineerd voor de David van Lennep scriptieprijs.

€ 3.500 voor de prijswinnaars
De drie prijswinnaars ontvangen ieder een bedrag van € 3.500 als aanmoediging om op de ingeslagen weg door te gaan. De sectie die de student heeft begeleid krijgt € 1.500. De onafhankelijke jury bestond dit jaar uit prof. dr. Carsten K.W. De Dreu, prof. dr. Bernard A. Nijstad en prof. dr. Marise Ph. Born,  

Thema's

Onderwerpen

Reageren

Over NSvP

De NSvP maakt zich hard voor een menswaardige toekomst van werk. We stellen de vraag hoe de arbeidsmarkt van morgen eruit ziet en onderzoeken hoe werk zodanig kan worden ingericht dat het bijdraagt aan de menselijke waarden en behoeften. We zijn een onafhankelijke stichting. We financieren als vermogensfonds innovatieve projecten op het snijvlak van mens, werk en organisatie.

Rijnkade 88
6811 HD Arnhem
info@nsvp.nl
026 - 44 57 800

 

Vind ons op Facebook
Volg ons